Kräftsäsongen är äntligen här och dom läckra skaldjuren letar sig återigen in till våra middagsbord. Traditionsenligt är det många som serverar snaps och öl till kräftorna men vi vinälskare föredrar ett glas krispigt vitt till de smakrika delikatesserna. Här listar vi våra bästa vintips till kräftor!
Kräftor besitter en naturlig sötma i sitt vita kött tillsammans med umami samt en sälta från lagen. Detta är grundsmaker som inte harmoniserar med kärva rödviner eller riktigt fatlagrade vita viner. Riesling är ett säkert kort när det kommer till kräftor. Vinets aromatiska toner gifter sig med kräftornas umami medan vinets frukt speglar den lilla sötman i kräftköttet.
En pinot gris med lite restsötma går inte heller av för hackor till de smakrika skaldjuren. Det fylliga vita vinet går dessutom fint ihop med rustika och feta tillbehör som ostiga pajer och röror.
För roséälskaren fungerar ett riktigt ljust och bärigt rosévin utmärkt. Vinets bäriga smak och fina frukt går hand i hand med kräftköttets sötma samt balanserar sälta och kryddning från lagen.