Viner till julens snacks

Sött uppskattar ju sött och månaden december går onekligen i sötmans tecken. Vill ni uppleva söta och simmiga Sauternes till en lussekatt, förädla den uttjatade asken Alladin med ett glas Madeira, moffa portvin, pepparkakor och blåmögelost eller sippa ädel ädelröta till clementiner och nötter? Då är det bara att botanisera bland elixiren nedan.

vin till julbordet

Jul, jul strålande jul. Hela december kantas av trevliga event som mingel, fester och avslutningar. På dessa tillställningar serveras ofta goda snacks med inslag av stiltonost, dadlar och nötter – men vilket vin passar egentligen bäst att servera till festligheterna? 

Mousserande vin

Till olika snittar med lax, färskost och skagenröra smakar underbart gott tillsammans med ett glas friskt bubbel. Vinets frisket lättar upp den matiga fisken och den krämiga röran på ett angenämt sätt. Prova till exempel:

Rött vin

Till stiltonost med pepparkaka eller dadlar dricker många glögg, men många föredrar ett vanligt vin när det vaknas fest och då passar ett generöst fruktigt rött vin bra som kan möta upp den salta osten. Ett bra val är:

Vitt vin

Till den blandade ostbrickan passar ett vitt vin med generös frukt utmärkt. Vinets syra möter upp syrliga ostar som chèvre och brie de meaux medan vinets frukt flirtar med ostarnas sälta och funkar med söta smaker som torkad frukt och marmelad som vi serverar till våra ostar. Testa:

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

Sommarens bästa grillviner

Under sommaren och semestern är vi många som nästan uteslutande grillar vår mat. Finns det något mer somrigt än en…

Läs mer

Vintips – tillgängliga i de flesta butiker!

Våra 3 bästa tips på viner som du hittar på Systembolagets hyllor!

Läs mer

Sushi på fat

Vin till sushi

Sushi är en favorit för många och passar perfekt både till vardag och fest. Att hitta rätt vin till sushi…

Läs mer