Vin och Svamp

Vin och svamp är en väl beprövad komination. Här är våra bästa tips att beakta när du väljer vin till svamp!

vin till svamp (1)

Vin och svamp är en ytterst välbeprövad kombination där de i samspelet kan lyfta måltiden till oanade höjder. Hur ni väljer att skapa i köket bestämmer också vinet.

Smörsteks svamp

Chenin blanc med bra syra eller en härlig champagne gör bra ifrån sig i sammanhanget. Men ett smörigt vin på druvan chardonnay är en klassisk och pålitlig följeslagare som speglar svampens smöriga toner.

Svamp & vilt

Till en smarrig gryta med vilt och svamp eller en köttbit med svampsås gör ett aromatiskt vin bra ifrån sig. Välj en pinot noir som flirtar med svampens umami och speglar rotgrönsakernas djupa smaker som också brukar samlas i grytan.

Tryffelpasta

What grows together goes together och tryffel kan vi bland annat hitta i Piemonte i norra Italien precis som den delikata druvan nebbiolo. En aromatisk druva som riktigt gifter sig med den umamismakande svampen tryffel.

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

Nyheter på vinhyllan

3 nyheter på Systembolagets hyllor

En smakresa till Toscana, upptäck Kaliforniens äldsta odlingar eller smaka på spännande Sydafrika. Vilken blir din nästa nyhet från vinhyllan?

Läs mer

Upptäck Bordeaux – viner för alla tillfällen

Upptäck Bordeaux – viner för alla tillfällen

Fem viner som bjuder in till en smakresa genom Bordeauxs terroir och traditioner. Från vänstra till högra stranden och från…

Läs mer

Vin till brunch - här är bubbel i glaset till croissanter med jordgubbar

Vin till brunch

Vad passar egentligen till avokadotoasten och omeletten? Vi guidar dig rätt!

Läs mer