Vin till höstens mustiga grytor

Det vi kokar på spisen korrigeras efter säsong, temperatur och ljuset utanför våra fönster. I höstens mörka tider börjar smaklökarna sukta efter mustiga grytor för mysiga middagar med tända ljus och något gott i glaset.

vin till gryta (1)

Under vinterhalvåret känner de flesta av oss en extra stark kärlek till det mustiga köket och proteinet domineras nu av nöt- och viltkött. Men också av fisk, skaldjur och smakrika rotgrönsaker. Grytor är inte bara goda och relativt enkla att tillaga, de tar tacksamt emot röda viner som både ingrediens och som medspelare kring matbordet. Därför har vi listat ett gäng röda viner perfekta för ändamålet – viner till mustiga grytor!

Till en mustig köttfärsgryta med grädde passar ett fylligt och fruktigt vin ypperligt. Vi väljer ett fylligt vin som inte känns tunt i jämförelse med den gräddiga grytans mastiga struktur och med en härlig fruktighet som kan möta upp den lilla sötman vi hittar i grädde.

Fisk och skaldjursgryta med saffran passar fint till ett vitt vin av det fylligare slaget med snygga fat som möter upp rättens kryddning. Vinet får gärna bjuda på toner av mineral som lockar fram skaldjurens smak av hav.

Viltgryta med svamp mår alla bäst tillsammans med en aromatisk kompis som pinot noir eller nebbiolo. Dessa viner flirtar med svampens umami och bjuder på en frisk syra som lättar upp en matig gryta som viltgryta. Pinot noir speglar också de djupa smakerna från rotfrukter som brukar göra sig bra i den här typen av gryta.

 

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

tips roséviner

3 bästa rosévinerna i beställningssortimentet!

I Systembolagets beställningssortiment gömmer sig många rosaskimrande guldkorn. Här har vi listat 3 roséviner du inte vill missa!

Läs mer

vin till påskmaten

Vin till påskbordet!

Påskmat - några tänker lamm, alla tänker ägg, barnen tänker godis och andra koncentrerar sig på lax och sill. Men vilka…

Läs mer

årets bästa rosévin (1)

Bästa rosévinerna 2024

Nu när rosésäsongen åter hägrar ser vi de rosa flaskorna överallt. Uppskattningen för de skära dropparna ökar för varje säsong,…

Läs mer