Vin till höstens mustiga grytor

Det vi kokar på spisen korrigeras efter säsong, temperatur och ljuset utanför våra fönster. I höstens mörka tider börjar smaklökarna sukta efter mustiga grytor för mysiga middagar med tända ljus och något gott i glaset.

vin till gryta (1)

Under vinterhalvåret känner de flesta av oss en extra stark kärlek till det mustiga köket och proteinet domineras nu av nöt- och viltkött. Men också av fisk, skaldjur och smakrika rotgrönsaker. Grytor är inte bara goda och relativt enkla att tillaga, de tar tacksamt emot viner som både ingrediens och som medspelare kring matbordet. Därför har vi listat ett gäng viner perfekta för ändamålet – viner till mustiga grytor!

Köttfärsgryta med grädde

Här  passar ett fylligt och fruktigt vin ypperligt. Vi väljer ett fylligt vin som inte känns tunt i jämförelse med den gräddiga grytans mastiga struktur och med en härlig fruktighet som kan möta upp den lilla sötman vi hittar i grädde och rotgrönsaker. Vintips:

Fisk och skaldjursgryta med saffran

Till denna klassiker passar det fint med ett vitt vin av det fylligare slaget med snygga fat som möter upp rättens kryddning. Vinet får gärna bjuda på toner av mineral som lockar fram skaldjurens smak av hav. Vinrips:

Viltgryta med svamp

Mår allra bäst tillsammans med en aromatisk kompis som pinot noir eller nebbiolo. Dessa viner flirtar med svampens umami och bjuder på en frisk syra som lättar upp en matig gryta som viltgryta. Pinot noir speglar också de djupa smakerna från rotfrukter som brukar göra sig bra i den här typen av maträtt. Vintips:

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

Sommarens bästa grillviner

Under sommaren och semestern är vi många som nästan uteslutande grillar vår mat. Finns det något mer somrigt än en…

Läs mer

Vintips – tillgängliga i de flesta butiker!

Våra 3 bästa tips på viner som du hittar på Systembolagets hyllor!

Läs mer

Sushi på fat

Vin till sushi

Sushi är en favorit för många och passar perfekt både till vardag och fest. Att hitta rätt vin till sushi…

Läs mer