3 nyheter på Systembolagets hyllor
En smakresa till Toscana, upptäck Kaliforniens äldsta odlingar eller smaka på spännande Sydafrika. Vilken blir din nästa nyhet från vinhyllan?
Det vi kokar på spisen korrigeras efter säsong, temperatur och ljuset utanför våra fönster. I höstens mörka tider börjar smaklökarna sukta efter mustiga grytor för mysiga middagar med tända ljus och något gott i glaset.
Under vinterhalvåret känner de flesta av oss en extra stark kärlek till det mustiga köket och proteinet domineras nu av nöt- och viltkött. Men också av fisk, skaldjur och smakrika rotgrönsaker. Grytor är inte bara goda och relativt enkla att tillaga, de tar tacksamt emot viner som både ingrediens och som medspelare kring matbordet. Därför har vi listat ett gäng viner perfekta för ändamålet – viner till mustiga grytor!
Moules marinières, fiskarhustruns musslor, har i detta recept fått ett tillskott av lite chili för extra sting i smaken. Servera med ett fruktigt vitt vin som kan balansera hettan från musslorna. Servera med ett glas Côtes du Rhône Reserve Blanc – det vita guldet från Rhônedalen!
Ta tillvara på våra bästa svenska råvaror! Laga en god älgstek med potatis, kantareller och äpplen. Vinvalet blir ett strukturerat rödvin med fin frukt som kan möta upp strukturen i köttet. Vinets fruktighet möter upp äpplets frukt på ett fint sätt.
Här passar ett fylligt och fruktigt vin ypperligt. Vi väljer ett fylligt vin som inte känns tunt i jämförelse med den gräddiga grytans mastiga struktur och med en härlig fruktighet som kan möta upp den lilla sötman vi hittar i grädde och rotgrönsaker. Vintips:
Till denna klassiker passar det fint med ett vitt vin av det fylligare slaget med snygga fat som möter upp rättens kryddning. Vinet får gärna bjuda på toner av mineral som lockar fram skaldjurens smak av hav. Vinrips:
Mår allra bäst tillsammans med en aromatisk kompis som pinot noir eller nebbiolo. Dessa viner flirtar med svampens umami och bjuder på en frisk syra som lättar upp en matig gryta som viltgryta. Pinot noir speglar också de djupa smakerna från rotfrukter som brukar göra sig bra i den här typen av maträtt. Vintips:
En smakresa till Toscana, upptäck Kaliforniens äldsta odlingar eller smaka på spännande Sydafrika. Vilken blir din nästa nyhet från vinhyllan?
Fem viner som bjuder in till en smakresa genom Bordeauxs terroir och traditioner. Från vänstra till högra stranden och från…
Vad passar egentligen till avokadotoasten och omeletten? Vi guidar dig rätt!