Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay

En högklassig ekfatslagrad chardonnay från Jura, Frankrike. Ett fruktigt och friskt vitt vin med toner av gula äpplen, citrus och mandel.

139 kr

Köp på Systembolaget

FYND! Detta är ytterst njutbart på egen hand, i rymlig bourgognekupa, och vinet är så komplett att det inte ens söker en matmatchning. Håll i hatten! Très bien!

- Eva Weckström, Vinbörsen augusti 2023.

Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay

Nyhet!

Nu lanseras Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay från Jura, Frankrike, i beställningssortimentet på Systembolaget.
En ekfatslagrad chardonnay med toner av gula äpplen, citrus och mandel. Smaken är fruktig och frisk med en fin balans mellan ekfat och mineral. Servera vinet svalt, mellan 8-9 grader, till ljust kött, fisk eller några franska ostar.

När den välkända producenten Nicolas Potel i Bourgogne ville hitta ett nytt uttryck för druvsorten Chardonnay vändes blicken mot de natursköna Jurabergen och Michel Tissot & Fils, en renommerad tillverkare av traditionella viner från trakten. Tillsammans har de skapat de ett vin som visar upp det bästa av två världar – högklassig och jordmånspräglad Chardonnay som i sällskap med en liten skvätt savagnin får en livlig mineralitet.

FULLPOTT! 5 av 5 – Boxtoppen, augusti 2023.

”Här får vi massor av terroir och inte minst ger de 10 procenten av unika savagnin ett väldigt spännande vitt som verkligen levererar över prislappen.” – Livets Goda, augusti 2023.

”Lysande vitt vin med absolut fyndstämpel” – Johan Franco Cereceda, Vinliv, augusti 2023.

Det här vinet är en ambitiös flirt med Bourgognes historia. Ja, dessa två områden tillhörde faktiskt samma provins en gång i tiden. Jura är idag Frankrikes till ytan minsta vinregion och en ständig favorit bland såväl vinskribenter som sommelierer. Hyllat för både kvalitet och hantverksrikedom är Jura på god väg att bli Frankrikes mest glänsande vinpärla.

Ledmotiven Tissot & Potel haft under tillverkningen är desamma som de har för sin hyllade Pinot Noir – elegans, renhet och respekt för ursprunget. Druvorna skördades för hand från två särskilt utvalda vingårdar (En Cuvigny & Mont Genezet) som ligger på flera hundra meters höjd i bergslandskapet. Efter jäsning lades vinet i 450-liters ekfat för att mogna under 12 månader och buteljerades sedan varsamt med minimal filtrering, allt för att bibehålla så mycket av de naturliga aromerna som möjligt.

Smakprofil
Sötma
Syra
Fyllighet
Produktinfo
Artikelnummer 56945
Pris 139 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt 13 %
Sockerhalt 0,3 g/l
Årgång 2022
Druvor Chardonnay, Savagnin
Producent MICHEL TISSOT
Importör Giertz Vinimport

Viner vi tror du gillar

Mer vinigt att läsa!

Sommarens bästa grillviner

Under sommaren och semestern är vi många som nästan uteslutande grillar vår mat. Finns det något mer somrigt än en…

Läs mer

Vintips – tillgängliga i de flesta butiker!

Våra 3 bästa tips på viner som du hittar på Systembolagets hyllor!

Läs mer

Sushi på fat

Vin till sushi

Sushi är en favorit för många och passar perfekt både till vardag och fest. Att hitta rätt vin till sushi…

Läs mer

Viner som liknar Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay