Vin till påskbordet!

Påskmat - några tänker lamm, alla tänker ägg, barnen tänker godis och andra koncentrerar sig på lax och sill. Men vilka viner passar bäst till denna högtidsmat? Här hittar du bra vintips till påskens alla delikatesser.

vin till påskmaten

Till den varmrökta och kallrökta laxen passar det fint med ett fylligt vitt vin som kan möta upp den feta fiskens struktur. Välj gärna ett vin med fatkaraktär som speglar den rökta tonen i laxen. Vi rekommenderar:

Till sillen bör du välja ett vin med frisk syra och generös fruktighet. Sillens lag brukar vara både salt, söt och syrlig och dessa smaker vill vi möta upp med just fruktighet och syra i vinet. Vi rekommenderar ett vin av druvan riesling som brukar bjuda på aromatiska toner med en len och lite oljig kropp. Det går utmärkt ihop med fiskens silkiga struktur och umami! Ett bra alternativ är:

Till lammet väljer vi ett rött medelfylligt vin med fruktiga toner och snälla tanniner. Druvan pinot noir brukar göra bra ifrån sig i sammanhanget. Testa gärna populära:

Att servera vin till ägg kan vara lite knepigt då äggets protein reagerar på syra och tanniner vilket kan skapa en metallisk smak. Välj därför ett vitt oekat vin med med snäll syra och inbjudande frukt. Druvor som pinot blanc och pinot grigio brukar vara säkra kort i sammanhanget. Testa till exempel:

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

tips roséviner

3 bästa rosévinerna i beställningssortimentet!

I Systembolagets beställningssortiment gömmer sig många rosaskimrande guldkorn. Här har vi listat 3 roséviner du inte vill missa!

Läs mer

årets bästa rosévin (1)

Bästa rosévinerna 2024

Nu när rosésäsongen åter hägrar ser vi de rosa flaskorna överallt. Uppskattningen för de skära dropparna ökar för varje säsong,…

Läs mer

vin till pizza (1)

Pizzaviner

En kombination många av oss älskar. Men hur ska man tänka när man väljer vin till pizza? Vi lär dig…

Läs mer