

Påskmat - några tänker lamm, alla tänker ägg, barnen tänker godis och andra koncentrerar sig på lax och sill. Men vilka viner passar bäst till denna högtidsmat? Här hittar du bra vintips till påskens alla delikatesser.
Till den varmrökta och kallrökta laxen passar det fint med ett fylligt vitt vin som kan möta upp den feta fiskens struktur. Välj gärna ett vin med fatkaraktär som speglar den rökta tonen i laxen. En chardonnay från varmare breddgrader gör sig utmärkt i sammanhanget. Vi rekommenderar:
Till sillen bör du välja ett vin med frisk syra och generös fruktighet. Sillens lag brukar vara både salt, söt och syrlig och dessa smaker vill vi möta upp med just fruktighet och syra i vinet. Vi rekommenderar ett vin av druvan riesling som brukar bjuda på aromatiska toner med en len och lite oljig kropp. Det går utmärkt ihop med fiskens silkiga struktur och umami! Ett bra alternativ är:
Till lammet väljer vi ett rött medelfylligt vin med fruktiga toner och snälla tanniner som matchar det möra köttets sturktur. Testa gärna populära:
Att servera vin till ägg kan vara lite knepigt då äggets protein reagerar på syra och tanniner vilket kan skapa en metallisk smak i munnen. Välj därför ett vitt oekat vin med med snäll syra och inbjudande frukt. Druvor som pinot blanc och pinot grigio brukar vara säkra kort i sammanhanget. Testa till exempel: