Vin till påskbordet!

Påskmat - några tänker lamm, alla tänker ägg, barnen tänker godis och andra koncentrerar sig på lax och sill. Men vilka viner passar bäst till denna högtidsmat? Här hittar du bra vintips till påskens alla delikatesser.

vin till påskmaten

Till den varmrökta och kallrökta laxen passar det fint med ett fylligt vitt vin som kan möta upp den feta fiskens struktur. Välj gärna ett vin med fatkaraktär som speglar den rökta tonen i laxen. En chardonnay från varmare breddgrader gör sig utmärkt i sammanhanget.Vi rekommenderar:

Till sillen bör du välja ett vin med frisk syra och generös fruktighet. Sillens lag brukar vara både salt, söt och syrlig och dessa smaker vill vi möta upp med just fruktighet och syra i vinet. Vi rekommenderar ett vin av druvan riesling som brukar bjuda på aromatiska toner med en len och lite oljig kropp. Det går utmärkt ihop med fiskens silkiga struktur och umami! Ett bra alternativ är:

Till lammet väljer vi ett rött medelfylligt vin med fruktiga toner och snälla tanniner som matchar det möra köttets sturktur. Druvan pinot noir brukar göra bra ifrån sig i på sånna här tillstälningar. Testa gärna populära:

Att servera vin till ägg kan vara lite knepigt då äggets protein reagerar på syra och tanniner vilket kan skapa en metallisk smak. Välj därför ett vitt oekat vin med med snäll syra och inbjudande frukt. Druvor som pinot blanc och pinot grigio brukar vara säkra kort i sammanhanget. Testa till exempel:

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

Sommarens bästa grillviner

Under sommaren och semestern är vi många som nästan uteslutande grillar vår mat. Finns det något mer somrigt än en…

Läs mer

Vintips – tillgängliga i de flesta butiker!

Våra 3 bästa tips på viner som du hittar på Systembolagets hyllor!

Läs mer

Sushi på fat

Vin till sushi

Sushi är en favorit för många och passar perfekt både till vardag och fest. Att hitta rätt vin till sushi…

Läs mer