Vin till påskbordet!

Påskmat - några tänker lamm, alla tänker ägg, barnen tänker godis och andra koncentrerar sig på lax och sill. Men vilka viner passar bäst till denna högtidsmat? Här hittar du bra vintips till påskens alla delikatesser.

vin till påskmaten

Vitt till lax

Till den varmrökta och kallrökta laxen passar det fint med ett friskt vitt vin som balanserar den feta fiskens struktur. Välj gärna ett vin med pigg syra och aromatisk frukt som lyfter fram laxens rökiga karaktär.
Leta efter ett fruktigt och balanserat vitt vin, gärna med toner av citrus, persika och örter. Friskheten och frukten möter upp laxens fetma – både kallrökt och varmrökt. Vi rekommenderar:

Vitt till sillen

Till sillen rekommenderar vi ett vin av druvan riesling som brukar bjuda på aromatiska toner med en len och lite oljig kropp. Det går utmärkt ihop med fiskens silkiga struktur och umami!
Du kan också välja ett vin med hög syra och aromatiska toner. Den salta, söta och syrliga lagen kräver ett vin med fräschör och frukt. Här funkar ett piggt och ekologiskt bubbel fint – lite som en smakbrytare mellan varje tugga. Välj gärna ett ekologiskt mousserande vin med friska bubblor och toner av grönt äpple, citrus och vita blommor. Den pigga syran skär genom sillens smaker och gör varje tugga ny. Ett bra alternativ är:

Rött till lammet

Till lammet väljer vi ett mjukt och fruktigt rött med medelfyllig kropp. Det ska kunna möta lammets smak utan att ta över – och gärna ha lite kryddighet i eftersmaken. Vi rekommenderar att du väljer ett smakrikt och balanserat rött, gärna med mörka bär, mjuka tanniner och en liten fatton blir det ett perfekt val till lammsteken. Testa gärna populära:

Vin till ägg?

Att servera vin till ägg kan vara lite knepigt – proteinet i ägg kan krocka med både syra och tanniner. Testa därför ett fruktigt, mjukt rosévin utan för mycket skärpa. Varför inte ett friskt och bärigt rosévin från Tyskland med inslag av smultron, hallon och blodapelsin? Perfekt till rätter med ägg och milda grönsaker:

Allround till påskbordet

Vill du ha ett vin som klarar många smaker? Ett fruktigt rosé är ett säkert kort – det fungerar till det mesta på buffén.
Testa gärna ett franskt rosé med fräsch frukt och mjuka toner av jordgubbe och citrus. Funkar till både fisk, ägg och lättare kötträtter på påskbordet.

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

Hibachi grill

Tävling – vinn en Hibachi-grill

Börja prenumerera på Vinklubbens nyhetsbrev och du kan vinna en japansk Hibachi-grill.

Läs mer

Rosévinets hållbarhet

Rosévinets hållbarhet oöppnad – hur länge håller det?

En oöppnad flaska med rosévin - så här vet du om den är drickbar!

Läs mer

Rosé bäst i test

Rosévin – bäst i test

Läs mer om årets bästa roséviner enligt vinexperterna och hitta din favorit!

Läs mer