Winemaker’s Stories Montsant

Ursprungstypisk Priorat av Spaniens bästa vinmakerska! toppbetyg - 5 av 5!

89 kr

Köp på Systembolaget

… Omfamnande smak med mogen rödbärig frukt, viss alkoholhetta, täta men likväl moget silkiga tanniner, uppbackande syra och långt avslut. – 88 poäng

- Livets Goda #151

Winemaker’s Stories Montsant

Från Anna Rovira, Spaniens bästa och världens tredje bästa kvinnliga vinmakare 2019, släpps nu Winemaker’s Stories – Montsant. Ett ursprungstypiskt vin från den ansedda regionen Priorats grann-appellation DO Montsant. Vinet är det första i en serie med noggrant utvalda viner av hög kvalitet med fokus på ursprung och vinmakare bakom vinet, framtaget för både vin-noviser och entusiaster.

”5 av 5” – Boxtoppen

”Ett Montsant-vin är välbalanserat och komplext med fruktighet, finess, elegans, ek och mineral.”
– Anna Rovira, Prisbelönt Vinmakare.

Anna Rovira är chefsvinmakare hos Celler de Capçanes i Katalonien i nordöstra Spanien där hon börjare arbeta dagen efter sin examination. Hon är stolt över hur de arbetar traditionellt och hantverksmässigt kombinerat med högteknologisk utrustning och lyfter gärna hur det är en ”team effort”. Det hårda arbetet har lönat sig. Anna har vunnit pris som världens tredje bästa vinmakerska och Spaniens bästa år 2019 av det tyska vinmagasinet Selection Das Genussmagazin och 2017 utnämndes vineriet till Best Revelation Winery in Spain av Gilbert Gaillard.

”Varje år odlar vi samma druva på olika höjder och i olika jordmån. Det är vackert att se vilken skillnad det gör på smaken.” – Anna Rovira, Vinmakare.

Montsant-viner är kända för sin medelfylliga och fruktdrivna smak med tydliga inslag av jordmånen de har växt i, i detta fall licorella, som ger en häftig mineralitet i vinet. Regionen som är en av Kataloniens främsta, ligger som en hästsko runt den ansedda regionen Priorat. Den största skillnaden mellan de båda är regelverket. I Priorat måste man följa de många regler som ursprungsbeteckningen DOQ för med sig medan vinmakarna i DO Montsant har en större frihet att göra bästa möjliga vin. Druvorna skördas för hand och lagras i 7 månader på franska och amerikanska ekfat vilket ger de fruktiga, medelfylliga och eleganta viner med tydlig mineralitet som området är så känt för.

För Anna är det viktigt att göra ett vin som alla kan uppskatta som även passar till många typer av mat. Winemaker’s Stories Montsant passar utmärkt till en mör köttbit stekt i smör med vitlök och örter eller till lokal mat så som en bit tapas med bröd, tomat och lufttorkad skinka.

Winemaker’s Stories – Montsant är det första i en serie noggrant utvalda viner av hög kvalitet med fokus på ursprung och vinmakare. Vi vill genom vinet låta vinmakaren få berätta om vinet, dess historia och om regionen det kommer ifrån. För ett vin är mycket mer än bara en druva.

What’s your story? / Winemaker’s Stories

Smakprofil
Sötma
Syra
Strävhet
Fyllighet
Produktinfo
Artikelnummer 53212
Pris 89 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt 14,5 %
Sockerhalt 0,1 g/l
Årgång 2019
Druvor Cabernet sauvignon, Carinyena, Garnacha
Producent Celler de Capçanes
Importör The Wine Team

Viner vi tror du gillar

Mer vinigt att läsa!

Sommarens bästa grillviner

Under sommaren och semestern är vi många som nästan uteslutande grillar vår mat. Finns det något mer somrigt än en…

Läs mer

Vintips – tillgängliga i de flesta butiker!

Våra 3 bästa tips på viner som du hittar på Systembolagets hyllor!

Läs mer

Sushi på fat

Vin till sushi

Sushi är en favorit för många och passar perfekt både till vardag och fest. Att hitta rätt vin till sushi…

Läs mer

Viner som liknar Winemaker’s Stories Montsant