Matvänlig aussie-syrah - perfekt till säsongens revbensspjäll!
135 kr
”It is a bargain! Så läckert och fruktdrivet vin från vackra Barossa! Gjort i en modern och snygg stil där mörka bär, plommon och choklad sätter tonen. Avslutet är läskande långt och ett uns av aromatiska örter dansar in och ger energi i slutet. Det här dricker jag gärna med en stadig hamburgare toppad med karamelliserad lök och massor av smält ost.”
- Wine Table, Maja Berthas
Dandelion Vineyards Lion’s Roar of the Barossa Cabernet Sauvignon Skapas av den skickliga Elena Brooks från 100-åriga (!) rankor som växer i det vackra Barossa.
Doft och smak
Fruktig smak med inslag av mörka bär – svarta vinbär, körsbär, blåbär och mogna plommon tillsammans med en fräschör av mynta. Vinet har en inbjudande fatkaraktär med kryddiga toner och vanilj.
Serveringstips
Lionheart of the Barossa Dandelion Vineyards är en matvänlig aussie-syrah som matchas väl med revbensspjäll, långkok, hamburgare, hemgjord pizza och smakrika grytor.
Dandelion Vineyards Lion’s Roar of the Barossa Cabernet Sauvignon finns på många av Systembolagets butiker och kan enkelt beställas.
Vingården
Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2019 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin.
Namnet
Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.
Vinifiering
2021 Lionheart of the Barossa görs på druvor från Dandelions gamla Barossa-vingårdar. Vinstockarna är gamla och knotiga och ett flertal av dem är över 100 år gamla. De växer på en av världens äldsta jordmåner och har en förvånande livskraft trots sin ålder. Druvorna skördas under sista veckan i april då de handskördade shiraz-druvorna jäses med naturlig jäst i öppna jäskar. Man bryter skalhatten manuellt för hand två gånger om dagen och efter varsam pressning förs vinet över på mestadels gamla ekfat (en viss procent av faten är nya) för att avsluta jäsningen. Därefter spenderar viner 18 månader på samma ekfat och buteljeras därefter utan filtrering.
| Artikelnummer | 2129 |
|---|---|
| Pris | 135 kr |
| Storlek | 750 ml |
| Alkoholhalt | 14,5 % |
| Sockerhalt | 0,3 g/100 ml |
| Årgång | 2021 |
| Druvor | Shiraz |
| Producent | Dandelion Vineyards |
| Importör | Tryffelsvinet |