Lär dig prova vin!

Att prova vin är både roligt och lärorikt och en aktivitet som är perfekt att dela med andra. Nivån kan anpassas till nybörjare för att sedan försvåras i det oändliga. Väljer du vinprovning som hobby vågar vi lova att du aldrig blir fullärd. Nedan hittar du en lätt guide som visar hur du ska gå till väga när du provar vin!

vitt vin i matlagning (1)

Förberedelser:

Det finns några saker som är bra att ha med sig och tänka på när man provar vin.

 • Se till att du provar vinet mot en ljus yta. En vit duk eller ett vitt A4. På detta vis kan du läsa av vinets färg.
 • Ett rent vinglas för varje vin du ska prova. Du vill inte att vinets aromer och färg ska fördunklas av föregående vin.
 • Vatten att skölja munnen med mellan vinerna.
 • Du kan också servera några neutrala palettrensare som vitt bröd eller kex. Detta för att rensa smaklökarna mellan vinerna.
 • Papper och penna.

Prova vin:

När du väl har hällt upp vinet i glaset är det dags för ”syn, doft och smak”.

 • Börja med att titta på vinet. Är det klart eller grumligt? Vad har det för nyans är färgen ljus eller tät?
 • Snurra sedan vinet försiktigt i glaset för att frigöra dess aromer. Ta några djupa andetag och försök identifiera olika dofter såsom frukt, kryddor eller blommor.
 • När du har tagit in doften är det dags att ta din första sipp. Analysera vinets munkänsla. Känns vinet tungt eller lätt på tungan och är det strävt eller lent?
 • Gå sen vidare till att analysera vinets smakprofiler. Fundera på om vinets smak stämmer överens med vinets doft och skriv ner smakerna du känner. Uppmärksamma vinets balans och eftersmak.

 

Utvärdera:

Nu är det sagts att kolla igenom dina anteckningar och se efter vad som egentligen står. Att utvärdera varje vin hjälper dig att utveckla din förståelse och uppskattning av vin.

 • Vad tyckte du om vinet?
 • Vilka smaker och dofter stod ut för dig?
 • Hur var vinets struktur och balans?

Druvkunskap:

Många vinprovningar går ut på att försöka gissa sig till vilken typ av vin som finns i glaset. Detta kräver lite druvkunskap. Är vinet mörkt rött, strävt med hög fruktsyra och inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, grön paprika och örter? Ja då kanske det är en Cabernet Sauvignon som gömmer sig i glaset. Är vinet istället gyllengult med fatlagrade toner och smak av smör, tropisk frukt som mogen ananas, mango och nektarin – då kan det röra sig om en fatlagrad Chardonnay.

Ett av de bästa sätten att lära sig om vin är att prova olika stilar och varianter. Ge dig själv möjlighet att utforska olika druvor, regioner och årgångar och bredda din smakpalett. Låt smakresa börja!

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

tips roséviner

3 bästa rosévinerna i beställningssortimentet!

I Systembolagets beställningssortiment gömmer sig många rosaskimrande guldkorn. Här har vi listat 3 roséviner du inte vill missa!

Läs mer

årets bästa rosévin (1)

Bästa rosévinerna 2024

Nu när rosésäsongen åter hägrar ser vi de rosa flaskorna överallt. Uppskattningen för de skära dropparna ökar för varje säsong,…

Läs mer

vin till pizza (1)

Pizzaviner

En kombination många av oss älskar. Men hur ska man tänka när man väljer vin till pizza? Vi lär dig…

Läs mer