Välj rätt vinglas!

Att välja rätt glas till rätt vin kan göra en betydande skillnad i hur du upplever vinet i glaset. Vinet kan upplevas helt olika beroende på vilket glas som det serveras i. Kanske har du någon gång köpt hem det där jättegoda vinet ni drack på restaurangen för att hemma upptäcka att det inte alls var speciellt märkvärdigt? Här kan glaset vara den avgörande faktorn. Självklart spelar vinets kvalitet och årgång in men valet av glas kan faktiskt förstärka eller minska vinets smak och doft.

rödvin

3 saker att tänka på när du väljer vinglas!

 

  1. Form och storlek: Formen och storleken på glaset påverkar hur vinet andas och hur dess aromer sprids. Vissa glas är utformade för att koncentrera dofterna, medan andra är mer lämpade för att låta vinet andas och utveckla smaken över tid.

 

  1. Material: Glasets material kan påverka vinets smak. Kristallglas är vanligtvis tunnare och mer transparenta än vanligt glas, vilket kan förbättra vinets aromer och smaker.

 

  1. Rätt temperatur: Ett större glas med större mängd vin i blir fortare varmt. Att servera vinet vid rätt temperatur är avgörande för att uppleva dess fulla potential.

 

 

Vilket glas till vilken druva?

 

  • Kraftiga och strukturerade röda viner som Cabernet Sauvignon, Merlot och Bordeauxviner passar bäst i ett stort, tungt vinglas med en bred kupa och hög kant för att låta vinet andas och förbättra dess komplexa aromer.

 

  • Pinot Noir och nebbiolo är en känsligare och delikata röda druvor. Här passar vanligtvis ett vinglas med större kupa och en rundad kant för att bevara dess känsliga aromer och mjuka smaker.

 

  • Chardonnaydruvan trivs i ett stort och bredare vinglas med en rundad kant. Dessa glas är idealiska för att ge Chardonnay utrymme att utveckla dess smöriga och fruktiga egenskaper.

 

  • Sauvignon Blanc och Riesling är friska och fruktiga viner som trivs bäst i ett mindre, smalare vinglas för att koncentrera deras livliga aromer och friska smaker.

 

  • Rosévin kan njutas av i ett vinglas som är någonstans mellan ett vitt och ett rött vinglas i storlek och form. Det viktiga är att välja ett glas som låter vinet andas och framhäver dess friska och fruktiga karaktär.

 

  • För mousserande viner som champagne, prosecco och cava är ett högt och smalt champagneglas idealiskt för att bevara kolsyran och låta de delikata bubblorna stiga upp jämnt genom vinet.

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

tips roséviner

3 bästa rosévinerna i beställningssortimentet!

I Systembolagets beställningssortiment gömmer sig många rosaskimrande guldkorn. Här har vi listat 3 roséviner du inte vill missa!

Läs mer

årets bästa rosévin (1)

Bästa rosévinerna 2024

Nu när rosésäsongen åter hägrar ser vi de rosa flaskorna överallt. Uppskattningen för de skära dropparna ökar för varje säsong,…

Läs mer

vin till pizza (1)

Pizzaviner

En kombination många av oss älskar. Men hur ska man tänka när man väljer vin till pizza? Vi lär dig…

Läs mer