Välj rätt vinglas!

Att välja rätt glas till rätt vin kan göra en betydande skillnad i hur du upplever vinet i glaset. Vinet kan upplevas helt olika beroende på vilket glas som det serveras i. Kanske har du någon gång köpt hem det där jättegoda vinet ni drack på restaurangen för att hemma upptäcka att det inte alls var speciellt märkvärdigt? Här kan glaset vara den avgörande faktorn. Självklart spelar vinets kvalitet och årgång in men valet av glas kan faktiskt förstärka eller minska vinets smak och doft.

rödvin

3 saker att tänka på när du väljer vinglas!

 

  1. Form och storlek: Formen och storleken på glaset påverkar hur vinet andas och hur dess aromer sprids. Vissa glas är utformade för att koncentrera dofterna, medan andra är mer lämpade för att låta vinet andas och utveckla smaken över tid.

 

  1. Material: Glasets material kan påverka vinets smak. Kristallglas är vanligtvis tunnare och mer transparenta än vanligt glas, vilket kan förbättra vinets aromer och smaker.

 

  1. Rätt temperatur: Ett större glas med större mängd vin i blir fortare varmt. Att servera vinet vid rätt temperatur är avgörande för att uppleva dess fulla potential.

 

 

Vilket glas till vilken druva?

 

  • Kraftiga och strukturerade röda viner som Cabernet Sauvignon, Merlot och Bordeauxviner passar bäst i ett stort, tungt vinglas med en bred kupa och hög kant för att låta vinet andas och förbättra dess komplexa aromer.

 

  • Pinot Noir och nebbiolo är en känsligare och delikata röda druvor. Här passar vanligtvis ett vinglas med större kupa och en rundad kant för att bevara dess känsliga aromer och mjuka smaker.

 

  • Chardonnaydruvan trivs i ett stort och bredare vinglas med en rundad kant. Dessa glas är idealiska för att ge Chardonnay utrymme att utveckla dess smöriga och fruktiga egenskaper.

 

  • Sauvignon Blanc och Riesling är friska och fruktiga viner som trivs bäst i ett mindre, smalare vinglas för att koncentrera deras livliga aromer och friska smaker.

 

  • Rosévin kan njutas av i ett vinglas som är någonstans mellan ett vitt och ett rött vinglas i storlek och form. Det viktiga är att välja ett glas som låter vinet andas och framhäver dess friska och fruktiga karaktär.

 

  • För mousserande viner som champagne, prosecco och cava är ett högt och smalt champagneglas idealiskt för att bevara kolsyran och låta de delikata bubblorna stiga upp jämnt genom vinet.

Viner vi tror du gillar

Mer inspiration

Sommarens bästa grillviner

Under sommaren och semestern är vi många som nästan uteslutande grillar vår mat. Finns det något mer somrigt än en…

Läs mer

Vintips – tillgängliga i de flesta butiker!

Våra 3 bästa tips på viner som du hittar på Systembolagets hyllor!

Läs mer

Sushi på fat

Vin till sushi

Sushi är en favorit för många och passar perfekt både till vardag och fest. Att hitta rätt vin till sushi…

Läs mer