3 nyheter på Systembolagets hyllor
En smakresa till Toscana, upptäck Kaliforniens äldsta odlingar eller smaka på spännande Sydafrika. Vilken blir din nästa nyhet från vinhyllan?
Att hitta rätt vin till ostbrickan kan vara lite av en utmaning eftersom ostar har så olika smakprofiler. Traditionellt sett väljer vi rött vin, men det kan ibland krocka med mildare, krämiga ostar. Ett fruktigt vitt vin eller ett lätt rött vin kan vara bättre för att skapa balans. Vi guidar dig rätt!
Bordeaux-viner är perfekta till ostbrickan tack vare deras mångsidiga och balanserade smakprofiler. Fylliga viner som Château Pierre de Montignac lyfter smakrika hårdostar som lagrad comté, medan det eleganta Château Les Trois Manoirs passar mjuka ostar som brie. För större sällskap är det fruktiga och mjuka Château La Carelle en smidig lösning, medan det komplexa Château Morillon harmonierar med kraftfulla blåmögelostar. Mjuka och fruktiga Château de Lussac fungerar lika bra till milda ostar som mozzarella som till smakrik manchego. Kombinera med fikon, nötter och marmelad för en lyxig ostbricka!
Tänk på ostar som comté, appenzeller eller en lagrad gruyère – rika, fylliga och kraftfulla. Dessa ostar älskar sällskapet av ett robust rödvin med sträva tanniner, som en klassisk bordeaux eller en nebbiolo. Tanninerna hjälper till att balansera ostens rika smak.
Vi rekommenderar:
Opastöriserade ostarna med vitmögelostskal är lite klurigare. Brie de maux och Camembert kan ha en ganska skarp smak och då får vi tänka på balansen. Dessa ostar kräver ett smakrikt vin med karaktär och med samma krämig konsistens som vi finner i osten. Säkra kort är fylliga vita eller orangea viner som chardonnay och pinot gris. Är inte osten helt mogen och har en kritig kärna är även champagne både en klassisk och lyckad kombination.
Vi rekommenderar:
Kittostar som epoisses eller münster är mjuka men intensiva och för att matcha dem behövs ett rödvin med mjukare tanniner. Tänk dig en fruktig pinot noir eller en lätt beaujolais som smeker de krämiga texturerna utan att överväldiga. Balansen här är nyckeln – mjuka viner med milda tanniner låter ostens smak blomma ut.
Vi rekommenderar:
Getost är kungen av syra och vad kompletterar detta bättre än ett glas frisk sauvignon blanc? Syran i vinet speglar ostens karaktär och skapar en harmoni som verkligen får smaklökarna att vakna till. När det gäller fårost, som en ung manchego, fungerar ett mjukt, fruktigt vin bäst, medan en lagrad manchego tål ett smakrikare vin som en åldrad rioja.
Vi rekommenderar:
Blåmögelostens intensiva sälta och skarpa smaker kräver en rejäl motvikt. Ett sött dessertvin, som portvin, är den perfekta balansen – sötman mildrar ostens skärpa och gör varje tugga till en riktig njutning. Tänk dig en stilton ihop med ett glas vintage port, väldigt gott.
Vill man inte dricka dessertvin så står sig ett fylligt och fruktigt vin också fint till de smakrika och salta ostarna.
Vi rekommenderar:
Vilket vin till ostbrickan?
Om du vill täcka alla smaker på ostbrickan, är ett vitt vin med lite restsötma och fin syra ett säkert kort. En riesling med oljig textur eller en kryddig pinot gris från Alsace klarar det mesta – en mångsidig favorit för varje ostälskare.
Vi rekommenderar:
En smakresa till Toscana, upptäck Kaliforniens äldsta odlingar eller smaka på spännande Sydafrika. Vilken blir din nästa nyhet från vinhyllan?
Fem viner som bjuder in till en smakresa genom Bordeauxs terroir och traditioner. Från vänstra till högra stranden och från…
Vad passar egentligen till avokadotoasten och omeletten? Vi guidar dig rätt!