Chatå Tjohej by Per Andersson

99 kr

Köp på Systembolaget

Chatå Tjohej by Per Andersson

Hur får man fram det perfekta vita vinet? sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen och vann överlägset. Morfar var uppvuxen på Chatå Tjohej på Siciliens västra kust, kanske Italiens stoltaste vingård och den enda helt utan anor.

Druvorna till detta vin heter Zibibbo, Cataratto, Grillo och Grecanico, samma namn som familjens peruanska nakenhundar. (Är inte alla hundar nakna?)

Liksom hundarna är detta vin sprattlande livligt, väldoftande och fullt av karaktär. Man kan känna smaker som kärleksfullt skurna päronhalvor, honungsmelon, sicilianska citroner, ungdomlighet och örter. Har man en tränad gom, är sommelier eller galen kan man kanske känna dofter som drejningskurs, fallskärm och brevpress.

Min morfar hävdade alltid att man skulle trampa druvorna med nacken. Men eftersom nacktrampning både är tidskrävande och farligt har detta vin pressats på modernt vis för att sedan jäsas på ståltank. Efter jäsning och lagring har vi nogsamt provat vinet och till och med morfar har godkänt det och glatt utropat ”ett nästan kriminellt krispigt vitt vin”, ett uttryck vi ibland slänger oss med här på Sicilien. Med hopp om total trevnad! Skål med omnejd!

Produktinfo
Artikelnummer 58725
Pris 99 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt 13 %
Sockerhalt 0,5 g/l
Årgång 2022
Druvor Catarratto, Grecanico, Grillo, Zibibbo
Producent Moncaro
Importör Morningstar Brands

Viner vi tror du gillar

Mer vinigt att läsa!

tips roséviner

3 bästa rosévinerna i beställningssortimentet!

I Systembolagets beställningssortiment gömmer sig många rosaskimrande guldkorn. Här har vi listat 3 roséviner du inte vill missa!

Läs mer

årets bästa rosévin (1)

Bästa rosévinerna 2024

Nu när rosésäsongen åter hägrar ser vi de rosa flaskorna överallt. Uppskattningen för de skära dropparna ökar för varje säsong,…

Läs mer

vin till pizza (1)

Pizzaviner

En kombination många av oss älskar. Men hur ska man tänka när man väljer vin till pizza? Vi lär dig…

Läs mer

Viner som liknar Chatå Tjohej by Per Andersson