Att välja vin till en buffé kan vara klurigt då så många olika rätter och smaker samlas på samma tallrik. Här ger vi dig några säkra kort! Rött, vitt och rosé!
När du väljer vitt vin till en buffé är det bra att välja ett vin med fräsch syra och en fruktig profil. Ett fruktigt vitvin med en lättare kropp och friska toner balanserar många olika smaker och rätter, vilket gör det lätt att matcha med allt från fisk och kyckling till grönsaker och sallader. Syran hjälper till att lyfta smakerna och ger en uppfriskande balans till måltiden.
Det går även bra att välja ett vin med mera kropp, gärna en elegant fransos. Testa gärna det här:
Ett rosévin gör sig ofta bra i buffésammanhang då dessa viner för det mesta bjuder på en fin fräschör tillsammans med en tilltagen fruktighet. Vi tipsar om krispiga:
När du väljer rött vin till en buffé med många olika smaker är det bra att gå efter en tumregel: välj ett lätt fruktigt vin med bra syra. Det hjälper vinet att harmonisera med både kött, grönsaker och mer subtila smaker. Ett sådant vin blir ett säkert kort och kan matcha flera olika rätter utan att överväldiga.
Cava, prosecco, mousserande – det finns en variant för alla smaker. Här är vårt bästa tips på den bubblande drycken.